Lovgivning – udstyr på cykler

Det kan til tider være forvirrende hvad det er loven kræver du skal have af udstyr på cyklen. I det følgende håber vi at vi kan give dig et samlet overblik, over hvad det er der skal være på din cykel, så den er lovlig at køre på. Uanset om du køber en af vores klassiske cykler, citybikes, allround cykler, børne cykler eller elcykler er de altid udstyret korrekt.

Det følgende omhandler almindelige cykler og elcykler. Der er specielle regler når det gælder Speed Pedelecs og 45-elcykler, dem kan du læser mere om her.

Det kan til tider være forvirrende hvad det er loven kræver du skal have af udstyr på cyklen.
Der skal være mindst 2 uafhængige bremse systemer på din cykel. Det kan være en fodbremse og en håndbremse eller to håndbremser.
BATAVUS DENMARK

Reflekser

På en almindelig cykel skal der være følgende reflekser:

 • Rød refleks bag på cyklen
 • Hvid refleks foran på cyklen
 • En gul refleks, som sidder fast på egerne i hvert hjul eller en hvid refleks stribe på hvert dæk eller fælg (Se billede)
 • Der skal være 2 bevægelige reflekser, som er synlige bagfra – typisk sidder disse på pedalerne

Husk at tørre reflekserne af fra tid til anden. Reflekser som er dækket af snavs, har ingen effekt. Derudover kan det have sine fordele også at have for eksempel en refleksvest på og/eller en hjelm hvor der er indbygget lys bag på. 

Lygter

Lygter skal som minimum benyttes fra solnedgang til solopgang, det kan desuden være en fordel at have lygterne tændt når det er tåget.

Der skal mindst være en forlygte og en baglygte på din cykel

Baglygten skal lyse rødt – den må gerne blinke, i så fald skal den blinke med mindst 120 blink i minuttet

Forlygten må lyse gult, hvidt eller blåligt

Hvis din forlygte lyser gult, så må den IKKE blinke.

Lyser din forlygte hvidt eller blåligt, må den gerne blinke, i så fald skal den blinke med mindst 120 blink i minuttet

Bremser

Der skal være mindst 2 uafhængige bremse systemer på din cykel. Det kan være en fodbremse og en håndbremse eller to håndbremser. En håndbremse fås som mange forskellige typer, for eksempel: rullebremse, fælgbremse og skivebremse.

Det står en frit for at vælge hvilken type af håndbremse man ønsker på sin cykel. Vi anbefaler dog at vælge efter hvilket terræn man skal køre i og efter hvilke præferencer man måtte have. 

Klokke

Det er lovpligtigt, at der skal være monteret en klokke på din cykel. Klokken skal være klart lydende og skal være monteret på styret. Det er ikke tilladt at have andre signalapparater monteret på cyklen. 

Speed Pedelec

Hvis du har en Speed Pedelec er der nogle ekstra lovkrav som skal overholdes: 

 • Du skal være minimum være 15 år og have gyldigt knallertkørekort eller være 17 år og have bil kørekort for at køre på en Speed Pedelec (Eller være fyldt 18 år)
 • Cyklisten der kører på cyklen skal have en ansvarsforsikring og pairerne på denne skal medbringes på cyklen.
 • Du skal køre med hjelm. Ikke en styrthjelm eller en full face hjelm men en cykelhjelm. Vi anbefaler at du vælger en som er testet til kørsel på 45-elcykler.
 • Det er ikke tilladt at montere barnesæde på cyklen.
 • Det er ikke tilladt at have en trailer på cyklen
 • Du skal have lys på din Speed Pedelec alle døgnets timer.
 • Du må køre alle de steder som en almindelig cykel må køre. Kør dog altid efter forholdene.