Det bør du vide om Speed Pedelecs

45-elcykel
I Batavus kollektionen har vi den lækre Razer Turbo E-go®, som hjælper dig hurtigt frem. Denne Speed Pedelec kommer til både damer og herrer.

Razer Turbo E-go® damecykel

Du finder cyklens specifikationer her.

Razer Turbo E-go® herrecykel

Du finder cyklens specifikationer her.

Hvad er en Speed Pedelec?

En Speed Pedelec er en elcykel, som giver assistance fra motoren, op til 45 km./t., disse cykler kaldes også 45-elcykler og superelcykler. Nogle cykler hjælper op til 20 km./t. uden du træder i pedalerne, på andre modeller, skal du som på en almindelig cykel/elcykel træde i pedalerne for at komme frem. 

På modellen som du finder herover, får du kun hjælp fra elmotoren, når du selv træder i pedalerne. Cyklen kan altså ikke kører af sig selv, som en knallert fx gør.

Passer en 45-elcykel til mine behov

En Speed Pedelec er en ideel løsning til pendleren, der er træt af lange køer og tæt trafik. Men som samtidigt ikke har brug for at transporten til og fra job skal være et træningspas. Med en 45-elcykel kan man som pendler klare +25 km. transport, uden at være gennemblødt af sved når man komme frem. Mange oplever at tage cyklen oftere end de plejer eller måske hver dag, når man har en elcykel/45-elcykel. 

En Speed Pedelecs potentiale, kommer sjældent til sin fulde ret i tæt bytrafik. Så har man kun behov for at køre rundt inde i byen, så vil man i de fleste tilfælde sagtens kunne klare sig med en almindelig elcykel. Men har man lange stræk inden man kommer ind i byen, så er 45-elcyklen helt klart et oplagt valg.

 

Hvilke regler gælder der for en Speed Pedelec?

Når man vælger en Speed Pedelec som transportmiddel, så er der nogle lovkrav som skal overholdes:

Hvem må køre på en Speed Pedelec?
- Alle over 18 må køre på en 45-elcykel, også uden kørekort. Derudover må 15 årige med kørekort til lille knallert og 17 årige med kørekort til bil.

Hvilke forsikringer skal man have med en Speed Pedelec?
- Cyklisten, som kører på cyklen, skal have en ansvarsforsikring og papirene på denne skal medbringes på cyklen. Vi anbefaler desuden, at man undersøger om ens inboforsikring dækker cyklen, i nogle tilfælde vil man skulle have en kasko forsikring på cyklen. På en Speed Pedelec er du erstatningsansvarlig for skader du forvolder, på sammen måde som du ville være når du kører på knallert eller i bil. 

Hvilken type hjelm skal man køre med på en 45-elcykel?
- På en Speed Pedelec skal man have cykelhjlem på, det behøver ikke være en styrthjelm eller en fullface cykelhjelm. Vi anbefaler at man vælger en cykelhjelm. som er specifikt testet til kørsel på 45-elcykler.

Må jeg have mit barn med på 45-elcyklen?
- Der må ikke monteres barnestol på en Speed Pedelec.

Må jeg have en trailer bagpå min Speed Pedelec?
- Man må ikke trække en cykeltrailer/cykelanhænger med 45-elcyklen.

Skal jeg have lys på 45-elcyklen, ligesom på en knallert?
- På en Speed Pedelec skal du altid have lyset tændt, også om dagen.

Må jeg cykle på cykelstien med min Speed Pedelec?
-Ja, det må du gerne. En 45-elcykel skal cykle der hvor almindelige cykler/elcykler skal kører. Så når der er cykelsti, så skal denne benyttes. Vi anbefaler dog at du altid kører efter de aktuelle forhold.

 

Promillegrænsen på en Speed Pedelec er desuden 0,5 og der er nulgrænse for euforiserende stoffer.

Kør efter forholdene

Det kan faktisk siges så kort - Kør efter forholdene!

Med en Speed Pedelec skal du være bevidst om at du kommer med højere fart end de fleste andre cyklister. Aflæs trafikken omkring dig, og sæt farten ned i god tid når du nærmer dig vejkryds, områder med dårlige oversigtsforhold og tæt trafik.

Husk også at dine medtrafikanter ikke nødvendigvis forventer at du kommer med høj fart. Nogle vil have svært ved at aflæse din fart, og mene at de godt kan nå at dreje ind/ud foran dig. Og husk du nemt selv bliver "fartblind", så du med tiden ikke fornemmer hvor hurtigt du egentligt kører.

 

Forskellen på en almindelig elcykel og en Speed Pedelec

Forholdene på en Speed Pedelec har vi gennemgået ovenfor.

På en almindelig elcykel, hjælper elmotoreren til max 25 km./t. Gennemsnitsfarten er derfor oftest betydeligt lavere på en almindelig elcykel end på en 45-elcykel. Man skal selvfølgelig stadig køre efter forholdene på en elcykel, da en almindelig elcykel oftest stadig har en højere gennemsnitsfart end en cyklist på en almindelig cykel.

De specifikke lovkrav, som vi gennemgik for 45-elcyklen, gælder ikke for den almindelige elcykel. Her er det ikke et lovkrav at have hjelm på, vi anbefaler dog at du alligevel benytter dig af den. Du må også godt have barnestol på en almindelig elcykel, samt have en cykeltrailer spændt efter. Og lyset skal kun være tændt i lygtetændingstiden.

Alle må køre på en elcykel og du behøver ikke have en ansvarsforsikring på en almindelig elcykel. Vil vil dog anbefale dig at du tager kontakt til dit forsikringsselskab og undersøger om din indbosforsikring dækker en almindelig elcykel.

Kan jeg bygge en almindelig elcykel om til en 45-elcykel?

Her er svaret NEJ. Og du kan heller ikke tune din almindelige elcykel.

En almindelig elcykel er bygget og testet til at køre op til 25 km./t. Det betyder ikke at man ikke kan køre hurtigere på en elcykel. Det kan man. Fra 25 km./t. og op efter forgår det dog med hjælp fra "rugbrødsmotoren" og ikke elmotoren.

Begynder man at ændre på elcyklens oprindelige opbygning, så frafalder cyklens garanti. Man piller desuden ved de forhold, som elcyklen er typegodkendt efter, og det kan koste store bøder ved en overtrædelse.

Vedligeholdelse af en 45-elcykel

Der er som udgangspunkt ikke behov for mere vedligeholdelse på en Speed Pedelec, end på en almindelig elcykel. Vi anbefaler, at man følger en eventuel medkøbt serviceordning, som din forhandler tilbyder dig ved køb af en ny cykel. 

Derudover anbefaler vi, at du får kigget elsystemet efter 2 gange om året, dette kan nemt klares, når cyklen alligevel er til almindelig service. Husk blot at bede din mekanikker om dette, når du bestiller tid.

Bremser på en Speed Pedelec er som på alle andre typer af cykler, en sliddel. Det betyder at jo mere en sliddel bruges, jo oftere skal denne serviceres og/eller udskiftes. I forbindelse med den ofte højere gennemsnitsfart på en 45-elcykel, så benytter man også bremserne oftere. Man skal altså som Speed Pedelec ejer, være klar over at bremserne skal serviceres og eventuelle dele skal udskiftes oftere end på en almindelig cykel.