Tips og tricks til dig og din elcykel

Når du har valgt at få en elcykel, så er der nogle ting der er gode at vide. I det følgende vil vi give dig gode råd til hvordan du får mest ud af din elcykel, hvordan du bedst vedligeholder din elcykel og gode råd.

Vi må være realistiske og sige at det nogen gange regner i vores lille land, ca. halvdelen af årets dage vil der falde en byge eller to.
BATAVUS DENMARK

Udnyt din elcykel bedst muligt

Vi må være realistiske og sige at det nogen gange regner i vores lille land, ca. halvdelen af årets dage vil der falde en byge eller to. Så vores bedste råd til at få mest ud af din cykel, er at investere i et lækkert sæt regntøj i en god kvalitet. Hvis du har udstyret i orden er der større chance for at man får taget cyklen, de dage der er udsigt til regn.

Levetiden på en elcykel er kortere end på en almindelig cykel. Dette er udelukkende på grund af at både motor og batteri er sliddele. Derfor er det også vigtigt at man behandler og vedligeholder sin elcykel korrekt.

Og det er meget du kan gøre selv for at forlænge levetiden og dermed også rækkevidden på din cykel. På en elcykel sidder der ofte pedalsensorer/hastighedssensorer ved kranken, det betyder at jo hårdere du selv træder på cyklen, jo længere vil din rækkevidde være. Hvis du ofte har børn eller bagage med på cyklen, skal du være opmærksom på at den ekstra vægt på cyklen vil bruge mere strøm fra batteriet. For nogen kan det være en fordel at have laderen med og sørge for at lade cyklen når man kommer frem. Hvis man pendler på cyklen, kan det måske betale sig at tilkøbe en ekstra lader, som man kan have liggende på jobbet. Så kan batteriet lade mens man arbejder. Hvis du ønsker at tage din elcykel på cykelferie, så vil det for nogen være en fordel at investere i et ekstra batteri. Så er man sikret at man kan køre så langt man vil hver dag i ferien, uden at man bliver træt og udmattet til at holde fri.

Det er nemlig vigtigt at lade cyklen så ofte som muligt. Aller bedst vil det være at lade batteriet hver gang man har kørt på cyklen. På den måde sikre man at ens batteri ikke bliver dybdeafladet, og batteriets levetid bliver derved forlænget.

Der er mange forhold som kan have indflydelse på din elcykels rækkevidde. Både vejret, det terræn man kører i og for eksempel cyklens dæktryk, kan være med til at skære på det antal kilometer du kan køre på en opladning. I vores afsnit om hvordan du får mest ud af din elcykel, kan du læse mere om hvad du selv kan gøre.

Aller bedst vil det være at lade batteriet hver gang man har kørt på cyklen.

Vedligeholdelse af en elcykel

En elcykel skal vedligeholdes på samme måde som en almindelig cykel skal, den skal både vaskes og smøres. Dog betyder el systemet, at der er få ekstra ting man skal være opmærksom på.

De to vigtigste ting man skal være opmærksom på, er at lade batteriet ofte og at få en autoriseret forhandler til at lave service på el systemet minimum 2 gange om året.

Ønsker man at være lidt ekstra god ved sin elcykel kan man også benytte kontaktspray på batteriets poler, samt på controllerens poler. Det er med til at hindre at vand og snavs trænger ind. Man kan også vedligeholde plastikken på batteriet og på controlleren, så kan du behandle dette med en silikone spray. Benyt en bomuldsklud og spray lidt silikone på kluden, og gnub plastikken på batteriet og controlleren. Tør dog ikke hen over polerne med kluden.

Under vores afsnit vedrørende vedligeholdelse af cykler, kan du læse mere om hvordan du vedligeholder de almindelige dele på din elcykel

Man kan også vedligeholde plastikken på batteriet og på kontrolleren, så kan du behandle dette med en silikone spray.

Tips og tricks

Det kan være en god ide at tage kontakt til  dit forsikringsselskab, og undersøge om din elcykel er inkluderet i din indboforsikring. Ikke alle indboforsikringer, dækker hustandens cykler. Hvis dette ikke er tilfældet, så er det oftest muligt at få cyklen tilføjet eller at lave en separat forsikring på cyklen.

Vær opmærksom på dine medtrafikanter når du kører på din elcykel. Selv om at der er flere og flere der kører på elcykel, så er billisterne endnu ikke vant til at man som elcyklist kan komme med plus 25 kilometer i timen. Vær sikker på billisten har set dig, og at denne holder tilbage for dig. Er du i tvivl, så brems hellere ned i god tid, så du ikke skal foretage en nødopbremsning. 

Vær sikker på billisten har set dig, og at denne holder tilbage for dig.