Hvordan får du mest ud af din elcykel

Din cykels rækkevidde er afhængig af mange faktorer, og en af dem er hvordan du bruger din elcykel. Vi har fundet de ting som du har indflydelse på, og som kan være med til at give dig ekstra kilometre på en opladning. Læs også om vedligeholdelse af dit batteri her.

Din cykels rækkevidde er afhængig af mange faktorer
Ved generelt at spare på hjælpen når du ikke har brug for den, så får du mere ud af batteriet.
BATAVUS DENMARK

Når du bruger cyklen

Når du kører på din elcykel så skal du altid starte op i laveste gear og efterhånden som du får tempo på cyklen, så skift op i gearene efter behov. Har du mange start og stop, hvis du for eksempel holder for rødt ofte så kan dette have en negativ indvirkning på cyklens rækkevidde. Så husk altid at starte i laveste gear og på laveste assistance niveau. Ved stigninger er det vigtig du geare ned, på samme måde som du ville have gjort på en almindelig cykel. Hvis muligt er det ydermere en god ide, altid at starte på laveste assistance niveau, og først gå op i niveauer når du har fået lidt tempo i cyklen. På den måde skal motoren ikke arbejde så hårdt, og bruger derfor heller ikke så meget batteri.

Ved generelt at spare på hjælpen når du ikke har brug for den, så får du mere ud af batteriet. Så når det går ned af bakke, når det går lige ud og du har medvind, så gå altid ned i det laveste assistance niveau. Når så der er modvind eller det går op ad bakke, så kan du få et ekstra skub, ved at gå op i assistance niveau. Nogle elcykler har en ekstra booster funktion, der fungere som et gashåndtag. Ved at benytte sig af dette får man ekstra hjælp, i en kortere periode. Ved at benytte denne så lidt som muligt, så kan man spare på batteriet.

Det er desuden rigtig vigtigt at du har luft nok i dækkene, en halv flad cykel bruger mere strøm end en pumpet cykel. Du kan altid finde dit korrekte dæktryk i din cykels brugervejledning. Derudover er det vigtigt at du som minimum vedligeholder din cykel, ca. 1 gang i kvartalet. Her skal cyklen udover at man tjekker dæktrykket, også gerne vaskes, spændes efter og smøres. Cyklens el system bør ses efter af din autoriserede forhandler 1-2 gange om året.  

Når det er muligt bør du altid parkere din cykel et tørt sted. Enten under et halvtag, i en garage eller i en cykelkælder. Tag altid dit batteri med dig indenfor, når det er muligt. 

Så husk altid at starte i laveste gear og på laveste assistance niveau.

Når du oplader cyklen

Vær forsigtig når du sætter laderen i dit batteri og når du tager den fra. Hvis laderens koblingspunkter bliver beskadiget, så vil batteriet ikke kun lades længere. Og i nogle tilfælde vil man skulle investere i en ny lader. På de fleste laderstik er der en forhøjning som skal føres ind i en tilsvarende rille i batteriet. Sørg altid for at disse to er lige ud for hinanden, inden du presser laderstikket ind i batteriet. Er du i tvivl kan du altid få din forhandler til at vise dig hvordan du skal gøre. 

Oplad altid dit batteri ved stuetemperatur.

Oplad gerne dit batteri hver gang du har været ude og køre. Jo oftere du lader, jo bedre er det. Vent derfor ikke til du har kørt batteriet fladt. Hvis du ikke benytter din cykel ret tit, bør du som minimum lade batteriet 1-2 gange om måneden.

Sluk altid for laderen når du tager batteriet fra eller når batteriet er ladet op.

Ved meget lange distancer eller hvis du har ekstra meget vægt på cyklen, kan det være en fordel at tage laderen med dig, og lade batteriet op når du når frem til dit bestemmelsessted, inden du kører hjem igen. Pendler du over lange distancer, kan det måske være en fordel for dig at tilkøbe en ekstra lader som kan ligge på jobbet. Så kan du nemt lade batteriet mens du arbejder.

Oplad gerne dit batteri hver gang du har været ude og køre.

Opbevaring af batteri

Det er vigtigt altid at opbevare dit batteri ved stuetemperatur, og i samme position som på den måde det er placeret på din cykel. For eksempel liggende vandret, hvis det sidder under dit bagagebærer.

Hvis du parkerer din cykel i et skur, hvor det om sommeren kan blive meget varmt og tilsvarende meget koldt om vinteren, så er disse temperatur udsving med til at forringe dit batteris rækkevidde.

Når du benytter dit batteri om vinteren, så er det en rigtig god ide at tage batteriet med indenfor når du parkere cyklen i længere tid. 

Det er vigtigt altid at opbevare dit batteri ved stuetemperatur