Vedligeholdelse af din elcykel

Det er vigtigt for din elcykels levetid, at du rengør og vedligeholder din cykel jævnligt. Minimum 2 gange om året, bør du give din elcykel den helt store tur. En gang som klargøring til foråret og sommeren og en gang som klargøring til efteråret og vinteren. I samme forbindelse bør du lade din autoriserede forhandler udføre et service tjek på cyklen. 

Mellem de to store ture, bør du ofte holde øje med at din elcykel altid har luft nok i dækkene og kontrollere at dine bremser virker som de skal, de skal bremse effektivt og hurtigt.

I løbet af vinteren vil det være en rigtig god ide at sørge for at, vaske og smøre din cykel ofte. Det våde vejr og den vejsalt som benyttes, er hård ved din cykel.

Generelt har din elcykel bedst af at stå tørt. Så parker altid din elcykel under et halvtag, i en garage eller i en cykelkælder. Og tag altid batteriet med dig indenfor, når det er muligt.

Det er vigtigt for din elcykels levetid, at du rengør og vedligeholder din cykel jævnligt

Vask af din cykel

Når du skal vaske din cykel, så benyt aldrig en højtryksrenser eller anden vand-spreder med tryk. Skyl i stedet cyklen over med en haveslange eller vandekande. Herefter kan du spraye med en rensevæske som er beregnet til cykler, på områder som er ekstra beskidte, for eksempel på stellet omkring kæden.  Benyt en blød børste eller klud for at fjerne det sidste snavs. På resten af cyklen kan en mild flydende sæbe benyttes. Sørg altid for at skylle cyklen grundigt, efter brug af sæbe og andre rengøringsmidler.

Pas på med at hælde for meget vand over dit batteri og controller. Benyt i stedet en hårdt opvredet klud, og tør plastikken over med denne.

Er din kæde meget beskidt, så benyt en kæderens for at fjerne gammelt olie og snavs. Sørg for at skylle kæden grundigt efter brug af kæderens.

Efter vask kan du lade cyklen stå og tørre eller benytte en bomuldsklud til at tørre cyklen efter. Vil du gøre rengøringen nem næste gang, så findes der forskellige sprays, som kan benyttes efter du har vasket cyklen. Sprayen lægger en hinde på cyklens stel, som gør det nemmere at fjerne skidt og snavs næste gang cyklen skal vaskes.

Gennem vinteren kan det være en fordel at man ofte skyller cyklen over med lunken vand. På den måde får man skyllet vejsaltet af cyklen, så denne ikke tærer på stel og sliddele. Vær dog opmærksom på at stille cyklen et frostsikkert sted, som for eksempel i en garage. Så er du sikker på at delene på cyklen, ikke fryser efter kontakten med vandet.

Pas på med at hælde for meget vand over dit batteri og controller

Smøring af cykel

Efter du har vasket din cykel bør du altid sørge for at smøre din cykel. Kæden er det vigtigste element der skal smøres. Benyt altid en olie som er beregnet til cykelkæder. Vær ekstra grundig når du har benyttet kæderens, her er kæden blevet renset for det beskyttende lag olie der sad på og det er derfor vigtigt at denne bliver grundigt smurt igen. Vær også opmærksom på at vælge en kædeolie som er passer til den sæson som cyklen skal køre i. I løbet af vinteren er det en god ide at smøre kæden lidt oftere.

Sjap og salt er generelt hård ved cyklens bevægelige dele. Det er derfor vigtigt at du også husker at smøre dine gear og tandhjul. Hvis du vil være sikker på at din cykel er klar til brug hele vinteren, så bør du minimum en gang om ugen smøre alle de bevægelige dele; kæde, tandhjul og gear.

Ønsker du at være ekstra god ved din cykel, så kan du smøre alle aluminiums-, krom- og ståldele med en syrefri vaseline. Derved kan du undgå en eventuel oxidering af metallerne.

Sjap og salt er generelt hård ved cyklens bevægelige dele

Vedligeholdelse

Når du har vasket og smurt din cykel, så er det vigtigt at du foretager et par tjek af din cykel.

Kontroller at dæktrykket på din cykel er som det skal være. Du kan finde din cykels korrekte  dæktryk i din brugervejledning. Når cyklen er pumpet korrekt, så kan dette være med til at du undgår punkteringer og på en elcykel er et korrekt dæktryk med til at forlænge rækkevidden på elcyklen. Har dækket revner eller er mønstret slidt, bør du udskifte dækket.

Det er også vigtigt at du kontrollerer om dine bremser er effektive og at de bremser hurtigt. Har din cykel fodbremse, så skal baghjulet kortvarigt blokeres, når du laver en hård opbremsning. Din cykels håndbremse/rullebremse, skal tage godt fat når du bremser, uden at bremsegrebet bliver trykket helt i bund. Hvis dette ikke er tilfældet er det vigtigt at du får justeret dem, således at du sikkert kan lave en nødopbremsning. I de fleste tilfælde er det bedst at lade din forhandler justere dine bremser.

Cyklens kæde må heller ikke være for løs, hvis den hænger for meget bør man få kæden strammet op. En for slap kæde, kan resultere i at kæden hopper af, også vil en eventuel fodbremse ikke længere virke.

Det er også en god ide at tjekke at lygterne virker og at alle de lovpligtige reflekser sidder på cyklen. Vinterhalvåret har mange mørke timer, og selv midt på dagen kan det være gråt og tåget. Det er vigtigt for både din egen og andre trafikanters sikkerhed at du er synlig i trafikken. Og selv om at det er sjældent at det er helt mørkt, når man cykler i sommerhalvåret, så er der stadig brug for lygter og reflekser om aftenen og natten.

I vinterhalvåret er det en god ide at få frostsikret gearene og bremsekablerne på din cykel. Her er det en fordel at få din forhandler til at hjælpe, da kablerne skal skilles ad og smørres, således at der ikke kommer ispropper ind i kablerne og blokerer disse.

Men en ting du selv kan ordne, er at smøre din cykellås med en låseolie, som er beregnet til vinterbrug. Hvis ikke låsen bliver smurt, kan du risikere at nøglen ikke kan dreje rundt og i værste tilfælde at nøglen derved knækker i låsen.

En for slap kæde, kan resultere i at kæden hopper af, også vil en eventuel fodbremse ikke længere virke

Rengøring af lader

Er din lader blevet beskidt, kan denne rengøres med en hårdt opvredet klud. Benyt aldrig stærke kemiske rengøringsmidler eller væsker som skrubber eller slider på laderens overflade. 

Opladning af elcykel

Vær forsigtig når du sætter laderen i dit batteri og når du tager den fra. Hvis laderens koblingspunkter bliver beskadiget, så vil batteriet ikke kunne lades længere. Og i nogle tilfælde vil man skulle investere i en ny lader. På de fleste lader stik er der en forhøjning som skal føres ind i en tilsvarende rille i batteriet. Sørg altid for at disse to er lige ud for hinanden, inden du presser lader stikket ind i batteriet. Er du i tvivl kan du altid få din forhandler til at vise dig hvordan du skal gøre. 

Oplad altid dit batteri under opsyn og ved stuetemperatur. Når du skal oplade dit batteri i vinterhalvåret, er det vigtigt først at sætte batteriet i laderen når batteriet har opnået stuetemperatur. På den måde sikre man sig at eventuel kondensvand fra temperatur skiftet er væk, således at denne ikke kan beskadige batteriet.

Oplad gerne dit batteri hver gang du har været ude og køre. Vent ikke til du har kørt batteriet fladt. Hvis du ikke benytter din cykel ret tit, bør du som minimum lade batteriet 1-2 gange om måneden.

Sluk altid for laderen når du tager batteriet fra eller når batteriet er ladet op.

Læs mere om hvordan du vedligeholder dit batteri her.

Jo oftere du lader, jo bedre er det. Vent derfor ikke til du har kørt batteriet fladt

Ekstra vedligeholdelse

På en elcykel er der nogle få ekstra ting der er gode at gøre, efter at cyklen er blevet vasket og smurt.

Benyt gerne kontaktspray på batteriets poler, samt på controllerens poler. Det er med til at hindre at vand og snavs trænger ind.

For at vedligeholde plastikken på batteriet og på controlleren, så kan du behandle dette med en silikone spray. Benyt en bomuldsklud og spray lidt silikone på kluden, og gnub plastikken på batteriet og controlleren. Tør dog ikke hen over polerne med kluden.

Benyt gerne kontaktspray på batteriets poler, samt på controllerens poler

Transport af din elcykel

Med bilen

Når din elcykel transporteres i en cykelholder, skal batteriet først fjernes og opbevares sikkert i bilen.

På flyrejsen

Transport af elcykel batteri i passagerfly er forbudt. Det skal på forhånd kontrolleres, om flyselskabet medtager elcykler uden batteri.

Med toget

I tog med cykelkupé kan elcykler som regel medtages uden problemer. Du skal typisk købe en cykelbillet og en pladsbillet til din elcykel. Batteriet skal være fast monteret under turen og må ikke oplades. Vi anbefaler, at du søger oplysninger om de nøjagtige transportbetingelser hos den pågældende udbyder, før rejsen påbegyndes.

I nærtrafik og fjernbus

I nærtrafikken, f.eks. S-toget, kan cykler ofte medtages uden for de regionale spærretider, når der er købt billet. Det anbefales at søge oplysninger hos det pågældende trafikselskab før rejsen. De enkelte trafikselskaber har forskellige regler for modtagelser af elcykler i fjerbusser. Vi anbefaler dig at søge oplysninger i god tid inden din rejse.

Vi anbefaler dig at søge oplysninger i god tid inden din rejse