Batteri kapacitet om vinteren

De lave temperature vi oplever i vinter halvåret, vil nedsætte dit batteris rækkevidde. Her på siden kan du læse mere om hvilken effekt kulden har på din elcykel. Og få nogle gode råd til hvordan du kan undgå, en alt for stor negativ effekt på din elcykels batteri. 

De lave temperature vi oplever i vinter halvåret, vil nedsætte dit batteris rækkevidde.

Displays

LCD-displays har den egenskab, at de reagerer langsommere ved lave temperaturer. Dette betyder ikke, at displayet er defekt. Når omgivelsestemperaturen stiger, vil data blive vist med normal hastighed igen.

Når omgivelsestemperaturen stiger, vil data blive vist med normal hastighed igen.

Batteripakker

En velkendt egenskab ved alle Li-ion-batterier er, at de er følsomme i lave temperaturer. Dette skyldes, at den anvendte kemi er modtagelig for temperaturvirkninger. Det betyder, at ved temperaturer under 10º er opladningstiden generelt længere, og der er mindre effekt og mindre energi tilgængeligt. Det er en god ide at huske på dette og at advare kunderne om det.

Batteristyresystemet (BMS) påvirker også ION-teknologi batteripakkerne (både Li-ion og NiMH). Dette reducerer effekten ved lave temperaturer for at forlænge levetiden af batteriet.

Styrken vil blive væsentligt reduceret ved lave udetemperaturer. Dette skyldes, at energien i batteriet ikke flyder så let når det er koldt. Ved temperaturer under 10°, skal du tage hensyn til et 10% tab, og ved temperaturer under 0° kan kulden endda medføre et tab på 15-25% af effekten. Det betyder, at hvis du eksempelvis har haft en rækkevidde på 40 km ved 20°, vil den være ca. 10 km mindre ved 0°. I modsætning til aldringseffekten, er temperatureffekten dog midlertidig. Så når den omgivende temperatur stiger igen, vil rækkevidden vende tilbage til det gamle niveau. Dette gælder også for batteriets opladningstid. Jo lavere temperaturen er, jo længere tid tager det at oplade.

En velkendt egenskab ved alle Li-ion-batterier er, at de er følsomme i lave temperaturer.

Tips til at passe på dit batteri

Oplad altid dit batteri ved stuetemperatur. Når du skal oplade dit batteri i vinterhalvåret, er det vigtigt først at sætte batteriet i laderen når batteriet har opnået stuetemperatur. På den måde sikre man sig at eventuel kondensvand fra temperatur skiftet er væk, således at denne ikke kan beskadige batteriet.

Oplad gerne dit batteri hver gang du har været ude og køre. Jo oftere du lader, jo bedre er det. Vent derfor ikke til du har kørt batteriet fladt. Hvis du ikke benytter din cykel ret tit, bør du som minimum lade batteriet 1-2 gange om måneden.

Hvis du parkerer din cykel i et skur, hvor det om vinteren kan blive meget koldt, så den lave temperatur være med til at forringe dit batteris rækkevidde. Du bør derfor altid opbevare dit batteri ved stuetemperatur, og i samme position som på den måde det er placeret på din cykel. For eksempel liggende vandret, hvis det sidder under dit bagagebærer.

Når du benytter dit batteri om vinteren, så er det en rigtig god ide at tage batteriet med indenfor når du parkerer cyklen i længere tid. For eksempel mens du er på arbejde.

Hvis du i en periode ikke benytter din elcykel, så bør du 1-2 gange om måneden sætte dit batteri til opladning. Det er med til at forlænge dit batteris holdbarhed. Udsæt ikke dit batteri for direkte sollys, under længere tids opbevaring.

Du kan læse mere om hvordan du bedste passer på dit batteri og din elcykel, i afsnittet vedrørende vedligeholdelse af elcykler

Når du benytter dit batteri om vinteren, så er det en rigtig god ide at tage batteriet med indenfor når du parkerer cyklen i længere tid.