Forårs- og sommer klargøring

Det er vigtigt for din cykels levetid, at du rengører og vedligeholder din cykel jævnligt. Minimum to gange om året bør du give din cykel den helt store tur. En gang som klargøring til efteråret og vinteren og en gang til foråret og sommeren.

Mellem de to store ture, bør du ofte holde øje med, at din cykel altid har luft nok i dækkene og vaske cyklen, når den trænger. Kontroller at dine bremser virker, som de skal. De skal bremse effektivt og hurtigt.

Din cykel tager sig af dig, hvis du tager dig af den.
BATAVUS DENMARK

Vask af din cykel

Når du skal vaske din cykel, så benyt aldrig en højtryksrenser eller anden vand-spreder med tryk. Skyl i stedet cyklen over med en haveslange eller vandekande. Herefter kan du spraye med en rensevæske som er beregnet til cykler, på områder som er ekstra beskidte, for eksempel på stellet omkring kæden.  Benyt en blød børste eller klud for at fjerne det sidste snavs. På resten af cyklen kan en mild flydende sæbe benyttes. Sørg altid for at skylle cyklen grundigt, efter brug af sæbe og andre rengøringsmidler.

Er din kæde meget beskidt, så benyt en kæderens for at fjerne gammelt olie og savs. Sørg for at skylle kæden grundigt efter brug af kæderens.

Efter vask kan du lade cyklen stå og tørre eller benytte en bomuldsklud til at tørre cyklen efter. Vil du gøre rengøringen nem næste gang, så findes der forskellige sprays, som kan benyttes efter du har vasket cyklen. Sprayen lægger en hinde på cyklens stel, som gør det nemmere at fjerne skidt og snavs næste gang cyklen skal vaskes. 

Er din kæde meget beskidt, så benyt en kæderens for at fjerne gammelt olie og savs. Sørg for at skylle kæden grundigt efter brug af kæderens.

Smøring af cykel

Efter du har vasket din cykel bør du altid sørge for at smøre din cykel. Kæden er det vigtigste element der skal smøres. Benyt altid en olie som er beregnet til cykelkæder. Vær ekstra grundig når du har benyttet kæderens, her er kæden blevet renset for det beskyttende lag olie der sad på og det er derfor vigtigt at denne bliver grundigt smurt igen. Vær også opmærksom på at vælge en kædeolie som er passer til den sæson som cyklen skal køre i.

Ønsker du at være ekstra god ved din cykel, så kan du smøre alle aluminiums-, krom- og ståldele med en syrefri vaseline. Derved kan du undgå en eventuel oxidering af metallerne. 

Kæden er det vigtigste element der skal smøres. Benyt altid en olie som er beregnet til cykelkæder.

Vedligeholdelse

Når du har vasket og smurt din cykel, så er det vigtigt at du foretager et par tjek af din cykel.

Kontroller at dæktrykket på din cykel er som det skal være. Du kan finde din cykels korrekte  dæktryk i din brugervejledning. Når cyklen er pumpet korrekt, så kan dette være med til at du undgår punkteringer og på en elcykel er et korrekt dæktryk med til at forlænge rækkevidden på elcyklen. Har dækket revner eller er mønsteret slidt, bør du udskifte dækket.

Det er også vigtigt at du kontrollerer om dine bremser er effektive og at de bremser hurtigt. Har din cykel fodbremse, så skal baghjulet kortvarigt blokeres, når du laver en hård opbremsning. Din cykels håndbremse/rullebremse, skal tage godt fat når du bremser, uden at bremsegrebet bliver trykket helt i bund. Hvis dette ikke er tilfældet er det vigtigt at du får justeret dem, således at du sikkert kan lave en nødopbremsning. I de fleste tilfælde er det bedst at lade din forhandler justere dine bremser. 

Cyklens kæde må heller ikke være for løs, hvis den hænger for meget bør man få kæden strammet op. En for slap kæde, kan resultere i at kæden hopper af, også vil en eventuel fodbremse ikke længere virke.

Det er også en god ide at tjekke at lygterne virker og at alle de lovpligtige reflekser sidder på cyklen. Selv som at det sjældent er rigtig mørkt, når man cykler om sommeren, så er det vigtigt for din egen og andre trafikanters sikkerhed at disse ting også er i orden.  

Har dækket revner eller er mønsteret slidt, bør du udskifte dækket.

Sommerklargøring af din elcykel

På en elcykel er der nogle få ekstra ting der er gode at gøre, efter at cyklen er blevet vasket og smurt.

Benyt gerne kontaktspray på batteriets poler, samt på controllerens poler. Det er med til at hindre at vand og snavs trænger ind.

For at vedligeholde plastikken på batteriet og på kontrolleren, så kan du behandle dette med en silikone spray. Benyt en bomuldsklud og spray lidt silikone på kluden, og gnub plastikken på batteriet og kontrolleren. Tør dog ikke hen over polerne med kluden. 

 

Vil du læse mere om vedligeholdelse af din elcykel, så kan du finde vores vejledning her.

Benyt gerne kontaktspray på batteriets poler samt på controllerens poler. Det er med til at hindre, at vand og snavs trænger ind.