Vedligeholdelse af din cykel

Lav en aftale med din Batavus-forhandler for det første kontroleftersyn. Det er bedst, hvis du gør det, når du har kørt nogle hundrede kilometer på din nye cykel. Der går nemlig et stykke tid, før visse af komponenterne er ‘kørt til’.

Derefter anbefales et årligt vedligeholdelseseftersyn. Batavus-forhandleren ved, hvordan alle dele (også de skjulte) skal justeres og smøres, og han har det nødvendige værktøj. Forhandleren har derved også mulighed for at opdage små uregelmæssigheder og afhjælpe dem. Han kan også give en professionel vurdering af for eksempel dæk, tandhjul, egespænding og kæde. Det er bedst at få cyklen efterset, før vinteren sætter ind, eller for eksempel før du tager på cykelferie. Du bør heller ikke sætte cyklen væk for vinteren, før den er blevet efterset.

Du kan også selv bidrage til at vedligeholde og gøre din cykel køreklar:

 • Krom- og aluminiumsdele smøres med syrefri vaseline.
 • Kæden skal jævnligt gøres godt ren og derefter smøres.
 • Sørg for, at dæktrykket er korrekt.

Det er bedst at få Batavus-forhandleren til at udføre de store vedligeholdelseseftersyn. Mindre vedligeholdelse kan du selv klare. Du kan lave en hel del med et sæt gaffelnøgler, topnøgler (8 til 16), unbrakonøgler, en skruetrækker, universaltang, kædeskiller, en flaske cykelolie og et sæt lappegrej. For mere information, se vejledningen, der hører til din cykel.

Vedligeholdelse af din elcykel

Som med almindelige cykler er det bedste at lade din Batavus-forhandler udføre de store vedligeholdelseseftersyn både på el-dele og de almindelige dele. Du kan også læse mere om de særlige forhold, der er for en elcykel, i cyklens instruktionsbog. Vi har under siden artikler om elcykler samlet generel information omkring din elcykel, blandt andet vedligeholdelse af din elcykels batteri.

Tips til rengøring af din cykel:

 • Brug kun varmt vand med en mild, flydende sæbe og en bomuldsklud til store overflader.
 • Aluminium-, krom- og ståldele smøres med syrefri vaseline for at undgå oxidering.
 • Ikke tilladt:
  • Stærke kemiske midler som f.eks. klorbleg, ammoniak eller soda.
  • Haveslange eller højtryksrenser, som risikerer at beskadige lejer. De er vandafvisende, men ikke vandtætte.
  • Når cyklen rengøres, skal man undgå, at der kommer vand ind i affjedrede forgafler.