Valg af stelstørrelse

Det absolut vigtigste, man skal sørge for når man skal have ny cykel, er at man får en cykel i den rigtige stelstørrelse. Det giver den bedste køreoplevelse og er desuden det sikreste. Det kan være farligt at have en cykel der er for stor.

For at udregne hvilken størrelse cykel du skal bruge, skal du først måle din skridt længde. Stå på gulvet, uden sko på og med let spredte ben og strakte ben. Mål fra gulvet, midt mellem dine fødder og op til dit skridt. Rund altid op til hele centimeter. Her efter kan du benytte din skridtlængde til at udregne hvilken stelstørrelse du skal bruge:

Skridtlængde x 0,67
Cykler med affjedring: (Skridtlængde - 4 cm.) x 0,67

 

Helt praktisk er stelstørrelsen lig med længden af cyklens sadelrør. Det betyder også at det er din benlængde, der afgøre hvilken størrelse cykel du skal bruge. Hvis det er muligt, er det dog altid en god ide at prøve cyklen i den korrekte stelstørrelse først. Så er du helt sikker.

Hvis du ender mellem 2 stelstørrelser, så vælg altid den mindste. Så har du altid mulighed for at sætte sadlen op. Hvis du er i tvivl om noget, så kan du altid spørge din forhandler til råds.

 

Stelstørrelse er den størrelses betegnelse der benyttes, for at vise at visse modeller findes i flere størrelser. Denne betegnelse kan både findes i tommer, centimeter, men også i betegnelser som Small, Medium osv. De fleste cykler på det danske marked, vil man få oplyst stelstørrelsen i centimeter.

Husk altid – Det er cyklen der skal tilpasses dig og ikke omvendt.
Det absolut vigtigste, man skal sørge for når man skal have ny cykel, er at man får en cykel i den rigtige stelstørrelse.
BATAVUS DENMARK

Cykelstørrelser på børnecykler

Når man skal finde den rigtige størrelse cykel til sit barn, så foregår det lidt anderledes end når man selv skal have en cykel. På børnecykler vælges den rigtige cykel ud fra hjulstørrelsen. Denne vises oftest i tommer.

Da børn ikke vokser lige hurtigt, så er det vigtigt at måle hvor høje de er og ikke kun at gå efter alderen i det nedenstående skema. Når det er muligt er det desuden en god ide at lade dem prøve cyklen inden man køber den. 

Alder  Højde Hjulstørrelse (tommer)
2,5 – 4 år 90 – 105 cm. 12”
3,5 – 6 år 100 – 115 cm. 16”
5 – 7 år 110 – 125 cm. 18”
6 – 8 år 120 – 130 cm. 20”
8 – 10 år 130 – 135 cm.  24”
10 – 13 år   26”

 

På nogle modeller af børnecykler kan man opleve, at der ud over hjulstørrelsen er oplyst hvilken stelstørrelse cyklen har. Dette er ofte tilfældet på cykler med en hjulstørrelse på over 20”. Er dette tilfældet, så kan man lave samme opmåling af skridt længden som nævnt ovenfor og derved finde den rette stelstørrelse.

På nogle cykler kan der være flere stelstørrelser indenfor samme hjulstørrelse. Dette er med til at sikre at barnet får den perfekte størrelse cykel.

På børnecykler vælges den rigtige cykel ud fra hjulstørrelsen.