Gode råd hvis du vil begynde at cykle på arbejde

Sørg for at have målet for, hvorfor du vælger at cykle for øje. Vi er vanemennesker og du vil hurtigt kunne falde tilbage til det du plejer at gøre. Så sørg for at være klar til at stå imod dine egne protester, om du så har valgt cyklen for at få motion, mere luft, for at spare penge eller for at passe på miljøet. Så gør det klart for dig selv hvad det er du kæmper for, når tvivlen er ved at få dig til at skifte mening.

En ekstra bonus man kan tage med, hvis man overvejer at cykle til og fra arbejde, er at undersøgelser viser at cykelpendlere generelt spiser sundere, ryger og drikker mindre og føler sig mindre stressede i deres hverdag.

Start med at sætte realistiske mål for hvor meget du skal cykle, om dette er alle ugens dage eller kun når det er tørvejr. Og giv dig selv en præmie for at nå dit mål. Et godt tip til at holde motivationen oppe er at tracke dine kørte kilometre. Det kan gøres med en cykelcomputer, via diverse apps på din telefon eller helt simpelt ved at skrive det ned hver dag. Det kan være meget motiverende at se tallet blive større dag for dag.

Det er nemmere at komme afsted hvis man er flere der cykler sammen, få naboen eller din kollega til at cykle med eller benyt dig af de online fællesskaber der findes. Via disse kan man også lave interne konkurrencer, som kan være med til at motivere.

Hvis du ikke allerede har en cykel, så invester i en god cykel, som passer til dine behov. Spørg gerne din forhandler til råds og lån cyklen til en prøvetur i mindst en halv time hvis det er muligt. Hvis du allerede har en cykel, så sørg for at gå cyklen efter. Du kan enten gøre det selv eller få din forhandler til at lave et service tjek på din cykel. Med en velkørende cykel er du allerede halvvejs.

Når du sætter foden på pedalen, så skal det være forfodens trædepuder som du træder med og din sadel skal være indstillet i en højde som det passer med at dit ben har en let bøjning, når pedalen er trådt i bund. Når du starter med at cykle, så hold dig fra de helt høje gear indtil formen tillader det, nøjes med at benytte dem når det går ned af bakke. Ved at følge disse råd, så skåner du dine knæ og bliver mindre træt. Og derved er der mere energi tilbage til når der er bakker og modvind.

Ofte vil man gerne have en taske med skiftetøj eller andet med. Det til være en god ide ikke at have en tung rygsæk på ryggen eller en plastik pose på styret. Vælg i stedet enten kurv eller frontlad foran på cyklen eller kurv eller cykeltasker bagpå cyklen. Cykeltasker kan fås i mange forskellige størrelser og udseender, så du kan få det som passer til dine behov og din stil.

Sørg for at klæde sig rigtig på til din cykel tur, benyt dig eventuelt af flere tynde lag, så du nemt kan regulere varmen under cykelturen. Sørg dog altid for at tøjet tættest på huden, er af et materiale som transporterer sveden væk fra kroppen. Det er næsten umuligt at cykle i længere tid, uden at man bliver varm og lidt svedig. Derfor er det oftest rarest at cykle i andet tøj, end det du skal have på mens du arbejder. Pak eventuelt en taske med skiftetøj, så du har rent tøj til du kommer frem.

Du kan enten have et håndklæde eller en pakke vådservietter liggende på din arbejdsplads, således du nemt kan blive frisket op, hvis du føler dig svedig når du kommer frem. Hav eventuelt også en toilettaske med de vigtigste fornødenheder liggende, så kan man nemt gå arbejdsdagen frisk og klar i møde.

Læs vores kollegas egne erfaring med at begynde at cykle på arbejde her.