Vedligeholdelse af dit batteri

Lige som andre sliddele på din elcykel, skal også dit batteri vedligeholdes.

Til rengøring af batteriet anvendes en fugtig klud. Stikpolerne skal af og til rengøres og smøres med en smule fedt. Tag altid batteriet af cyklen, før du rengør din elcykel. For at beskytte de elektroniske komponenter, er det vigtigt, at der ikke anvendes direkte vandstråler eller højtryksrenser til rengøring af batterierne.

Din cykels elsystem, samt batteri, bør efterses af din autoriserede forhandler 1-2 gange om året. 

10 gode råd til optimering af din batteripakke

Din cykels el system, samt batteri, bør efterses af din autoriserede forhandler 1-2 gange om året.
Når du benytter dit batteri om vinteren, så er det en rigtig god ide at tage batteriet med indenfor, når du parkerer cyklen i længere tid.
BATAVUS DENMARK

Opbevaring af dit batteri

Det er vigtigt at behandle og opbevare elcyklens batteri på den rigtige måde. Korrekt behandling dækker både over opbevaring af elcyklens batteri, men i høj grad også i at beskytte batteriet mod slag eller lignende. 

Omgivelsernes temperatur har stor indvirkning på dit batteri. Generel overophedning og parkering direkte sollys skal undgås. Batterier og opladere må ikke opbevares i nærheden af varmekilder eller letantændelige materialer. Batterier bør altid opbevares i et rum med røgalarm. Tørre rum med en temperatur mellem +10 og +20 grader celsius er meget velegnede; et skur, udhus eller garage er ikke velegnet for batteriet, da udsving i temperatur og fugt er for store. 

Er der perioder hvor du ikke har behov eller mulighed for at benytte din elcykel, så er det vigtigt at dit batteri også i denne periode bliver vedligeholdt og/eller opbevaret korrekt. På vores elcykler med e-Motion batterier, bør du 1-2 gange om måneden sætte dit batteri til opladning. Hvis du har et BOSCH batteri på din elcykel, anbefales det at oplade/aflade batteriet til en kapacitet på 20-40% (2 LED indikatorer skal lyse på batteriet). Herefter skal du ikke lade på batteriet, førend du igen skal bruge cyklen. 

Jo bedre du behandler dit batteri, jo længere levetid har det.  

Det er vigtigt altid at opbevare dit batteri ved stuetemperatur

Opladning af batteriet

Opladning af et elcykel batteri skal foretages under tørre forhold og ved stuetemperatur, og der bør være installeret en røgalarm.

Inden opladning af dit batteri, skal du sikre dig at batteriet har en temperatur på omkring 20 grader. Om sommeren kan det altså være nødvendigt at lade batteriet køle lidt af, førend opladningen startes. Og om vinteren skal batteriet have tid til at komme op i temperatur, samtidig sikrer man også at eventuel kondens i batteriet er væk.

Hvis batteriet lades mens det er monteret på cyklen, så skal cyklens elsystem være slukket inden man påbegynder opladning. Tilslut laderen til batteriet, sæt laderens stik i stikkontakten og tænd derefter for strømmen. Et batteri bør aldrig oplades uden opsyn. Sørg derfor at være hjemme og oplad ikke om natten. Sluk altid for opladeren når du tager batteriet fra, eller når batteriet er ladet op.

Oplad gerne dit batteri hver gang du har været ude og køre. Vent ikke til du har kørt batteriet fladt, en komplet afladning kan forkorte batteriets levetid. Hvis du ikke benytter din cykel ret tit, eller det ofte blot er ganske korte distancer, således at batteriet ikke bliver afladt/kørt tomt, bør du som minimum oplade cyklen nogle gange om måneden. Hvis der, ved jævnligt brug, ikke som minimum oplades 1 gang om måneden, så kan batteriets garanti bortfalde.

Pendler du over lange distancer, kan det måske være en fordel for dig at tilkøbe en ekstra lader, som kan ligge på jobbet. Så kan du nemt lade batteriet, mens du arbejder.

Sluk altid for laderen når du tager batteriet fra, eller når batteriet er ladet op.

Elcykel batteriers levetid

Der er en del du selv kan gøre for at passe på din elcykels batteri. Herunder kan du læse mere om hvilke faktorer der har betydning for dit batteri. 

Minus faktorer, der forkorter batteriets levetid:

Stor belastning. Hvis du ofte eller altid kører med
maksimal assistance, så slider dette batteriet hurtigere
 

Opbevaring og opladning ved en omgivelse-temperatur
på mere end +30 grader celsius eller under 0 grader celcius
 

Længere tids opbevaring i helt afladet tilstand
 

Parkering af elcyklen i stærk sol
 

Hårde slag eller hvis du taber batteriet. Hvis dette forekommer
bør batteriet ikke opbevares indedørs, da der er en risiko for at
det er defekt eller ustabilt, uden at man kan se det med det
blotte øje. Batterier kan i disse tilfælde afleveres til sagkyndige
forhandlere. Er batteriet deformeret eller har plastik
kabinettet åbnet sig, bør du ikke længere benytte batteriet
og det skal bortskaffes på forsvarlig vis. 
 

Plus faktorer, der forlænger batteriets levetid:

Lille belastning. Afstemt dit assistance niveau
efter dine omgivelser og dine behov

Opbevaring ved en temperatur mellem
+10 og +20 grader celsius

Længere tids opbevaring, bør for BOSCH batterier foregå
ved en ladetilstand på ca. 20–40% (2 LEDer skal lyse på
batteriet). For e-Motion batterier bør du oplade dit batteri
til 100%, og efterfølgende oplade en gang hver måned
(som minimum skal det være hver anden måned)

Parkering af din elcykel i skygge eller kølige rum

Sluk for laderen og tag opladeren fra batteriet efter endt opladning

Dit batteri bør vedligeholdes af din forhandler 1-2 gange om året