Valg af batteri størrelse

Hvor langt kan du komme med dit fulde batteri?

Måske cykler du ofte korte afstande, til supermarkedet, til børnehaven, til din familie, der også bor i nærheden, og dit arbejde er også kun 10 km væk. Så behøver du ikke bekymre dig om, hvor langt du kan cykle på et fuldt batteri; du kan stadig oplade det imellem. Men har du virkelig en god intention, og vil du cykle de 30 km til arbejde hver dag, og vil du gerne tage endnu længere ture i weekenden? Så vil du selvfølgelig gerne vide, hvor langt du kan komme med et batteri - hvor stort rækkevidden af ​​batteriet er.

Her handler det om distance, cyklens samlede vægt og det terræn du skal køre i. Alle 3 dele har indflydelse på dit batteris rækkevidde. Og batteriets rækkevidde er med til at bestemme, hvor mange kilometer du kan køre på en opladning. Som tommelfingerregel kan man sige at jo større batteriet er, jo større er rækkevidden. Der er dog flere ting som spiller ind, som påvirker dit batteris rækkevidde.

Vejr

Vi Skandinaver, cykler normalt ikke i ”ideelt” vejr. Enten regner det, eller det blæser, eller det er koldt .  Og alt dette påvirker, hvor meget strøm din elcykel bruger. Med medvind er du heldig, så kommer du længere med dit opladede batteri, men med modvind tager det naturligvis mere energi at komme videre. Og når det er koldt, flyder energien ikke så let igennem systemet.

Flad eller bakker

Det spiller en stor rolle, uanset om du cykler på flade veje, eller om du skal op og ned ad bakkerne. Underlaget har også stor betydning for, hvor langt du kommer på en opladning. Cykler du på grus sti, asfalt eller noget helt andet, påvirker dette også dit batteris rækkevidde.

Dæktryk

Hvis du har modvind, har du ekstra modstand. Men der er flere ting, der giver mere modstand. For eksempel, hvis du ikke har pumpet dine dæk ordentligt op, bliver det meget tungere at cykle. Så sørg for, at dine dæk er pumpede!

Ved det minimere du også chancen for at punktere, og dækkene holder længere, hvilket også er bedre for miljøet. Det anbefalede dæktryk kan normalt findes på siden af ​​dækkene.

Vægt

Jo mere vægt der er på elcyklen, jo tungere bliver den ganske logisk.

Vægten af ​​selve cyklen spiller selvfølgelig også en rolle, men rækkevidden er allerede beregnet for hver elcykel, og dette er derfor også taget i betragtning. Hvis du planlægger at kører dine børn til daginstitutionen på en elcykel hver dag, og derved påfører cyklen ekstra vægt, vil batteriet tømmes meget hurtigt.

Effektiv gear skift og hjælpe mode

Desværre kan du ikke altid påvirke ovenstående faktorer. Men hvis du vil komme så langt som muligt med din elcykel, bør du bruge alle gearene på din elcykel. Samt benytte alle program niveauer cyklen tilbyder. Altså ikke starte efter et lyskrydset i tungeste gear og i turbo mode. Dette modvirker også slitage på cyklens andre sliddele.

Hvor mange kilometer så nøjagtigt?

Hvordan du nøjagtigt kan beregne, hvor mange kilometer du kan cykle på hvilken elcykel? Bosch  har designet en  rækkeviddeassistent til dette . Du indtaster derefter dine egne data på hjemmesiden - hvor meget du vejer, og hvad din pedalfrekvens er (omdrejninger pr. Minut) - og derefter vil rækkeviddeassistent beregne, hvor mange kilometer du kan cykle på et fuldt batteri. Dette gælder naturligvis kun for Bosch-motorer, men det viser perfekt, hvad der kan påvirke rækkevidden. Bosch-ebike.com/dk/service/raekkeviddeassistent/

Den bedste måde er selvfølgelig at opleve det selv.

Som tommelfingerregel kan man sige, at jo større batteriet er, jo større er rækkevidden.

Hvad betyder maksimal rækkevidde?

Maksimal rækkevidde er et udtryk for, hvor langt elcyklen kan køre under optimale forhold. Det er forhold som for eksempel ingen modvind, person vægt på 70 kg, perfekt underlag osv. Den maksimale rækkevidde er et værktøj, som du kan benytte til at sammenligne forskellige modeller af elcykler.

Det kan være svært at sammenligne to elcykler, hvis de har forskellige systemer og motorer. Derfor er den maksimale rækkevidde et godt værktøj, som kan give et overblik over, hvad de enkelte cykler kan yde.

Som cyklist skal du dog være bevidst om, at den maksimale rækkevidde skal forstås på samme måde, som når biler reklamerer med at de kan køre op til 25 km. pr. liter benzin, det er det mest optimale resultat, som bilen kan opnå. Det kan altså betyde, at du ikke selv kan nå op på den maksimale rækkevidde på din elcykel.