Miljøfordele på en elcykel

Vi ved alle at brugen af de fossile brændstoffer, ikke er godt for miljøet. Og vi ved at det er bedre at tage elcyklen, frem for bilen. Men hvor stor forskellen i forurening på de to transportmidler egentlig er, kan være svær at forholde sig til. I det følgende har vi forsøgt at give lidt klarhed over, hvor meget det betyder at man vælger en elcykel frem for en bil.

Det at cykle, er en af de reneste former for transport vi kan benytte os af og det er også en af de mest energibesparende. Men en af de forureningstyper man ofte glemmer er støjforurening, og også her er cyklen det gode valg. Det er især i de større byer, at man er plaget af trafikstøj.  Cyklen og dens rugbrødsmotor, larmer ikke på samme måde som bilens motor, og især når denne gasser op.

Et af de miljø områder hvor man tydeligt kan se en fordel ved at vælge elcyklen, frem for bilen, er på CO2 regnskabet.

- 1 kilometer i en mellemklasse bil udleder gennemsnitlig 132 gram CO2

- 1 kilometer på elcykel udleder ca. 12 gram CO2

Der er altså gennemsnitligt 120 gram CO2 at spare for hver kilometer man vælger at tage på elcyklen. Hvis man har 12 kilometer på arbejde, og vælger at tage elcyklen både ud og hjem, så sparer man miljøet for 2880 gram CO2 om dagen. Det tal kan være svært at forholde sig til, så man kan sammenligne det med at man på 100 gram CO2 kan sende 10.000 sms’er. 

Lidt mere håndgribeligt bliver det når man ser, at for hver kilometer der bliver kørt på elcykel i stedet for bilen, er en økonomisk gevinst for samfundet på 1,34 kr.

En anden, og noget mere ukendt fordel ved at vælge cyklen frem for bilen, er at man er mindre udsat for udstødningsgasser. Dette er især tydeligt man sidder fast i bilkøer, her trækker bilens ventilations system den forankørende bils udstødningsgas med ind. Og man er derved udsat for en højere koncentration af forurening, end hvis man sidder på en cykel, hvor gasserne kan stige op og væk, frem for at være spæret inde i bilen sammen med dig.

Et af de miljø områder hvor man tydeligt kan se en fordel ved at vælge elcyklen, frem for bilen, er på CO2 regnskabet.