Cykelferie
Er du glad for aktive ferier, skønne lokale oplevelser og muligheden for en ferie med din familie, som kan foregå i Jeres tempo og på Jeres præmisser? Så er en cykelferie den oplagte ferieform til dig.
I Danmark har vi altid cyklet meget. På alle slags cykler, i al slags vejr og i alle aldre.
I dette forår og sommer, hvor Corona har sat sit aftryk på vores måder at være og agere på, er der kommet endda endnu mere fokus på cykling: Både som befordringsmiddel og som en måde at være sammen i familien på; ude i den friske luft.
Cykling er dog ikke kun en bekvem transportform og en god motionsform; det er også en fabelagtig ferieform, der byder på unikke og mindeværdige oplevelser. Også selv om du ”bare” skal køre i Danmark eller f.eks. i Nordtyskland.
1. Hvilke forventninger har deltagerne?
Det er ikke altid, at alle i gruppen er på det samme ”kondi-niveau” eller alderstrin, og intet kan ødelægge en tur som forskellige forventninger til turens forløb og indhold. Det kan give store diskussioner og uvenskab undervejs. Afstem derfor forventningerne, inden I tager afsted: Er I turister, er I på præstationstur, er det tilladt at holde hviledage, skal man absolut følges ad op ad bakkerne? Lad f.eks. også de stærkeste i gruppen have den tungeste oppakning.
2. Hvad med cykeltøj?
På en cykelferie behøver man på ingen måde at ligne en professionel cykelrytter. En ting kan dog ikke anbefales nok: Cykelbukser med polstring. Lad være med at spare dem væk! De fås også som løse shorts med ”indbyggede cykelshorts”, hvis man gerne vil have et mere almindeligt look. Og selvfølgelig bør alle have hjelm på! Endelig er en svedtransporterende undertrøje virkelig rar og cykelhandsker med polstring kan også være bekvemme.
Husk at farvestrålende tøj er mere iøjnefaldende og trafiksikkert, hvis I skal ud at køre på offentlige veje.
Og så KAN der jo godt falde en byge på vores himmelstrøg, så en ÅNDBAR regnjakke er helt klart også en ting, der skal pakkes.
Kører du ikke i cykelsko, så tænk dog over, at en sko med en lidt stiv sål, kan minimere trætte fødder.
3. Cykeltasker.
De skal være vandtætte, og så skal de være nemme at få af og på cyklen.
Tænk på vægtfordelingen; måske du også kan montere såkaldte lowriders på din cykel, så der også kommer vægt foran ved forhjulet. Din cykelhandler kan rådgive dig. Vær SUPER opmærksom på, at din bagage ikke kan komme ind i hjulenes eger, når du kører, med de meget kedelige konsekvenser, det kan have.
Hav faste pladser til dine ting: Så er det nemmere at finde tingene og hurtigere at pakke. Det tunge skal ligge nederst, så tyngdepunktet ligger så lavt som muligt. Det er smart at have nogenlunde samme vægt på begge sider af cyklen, især i fortaskerne. En skæv vægtfordeling her får cyklen til at trække til den ene side.
Monter eventuelt en styrtaske, hvor du kan have pung, telefon og værdier. Vælg en du nemt kan klikke af og tage med dig, hvis du parkerer.
Og: Du vil elske at slæbe på så lidt som muligt, så pak let!
4. Sidder du godt på din cykel?
Tjek at du faktisk sidder godt: At sadelhøjde og frempind er korrekt afstemt. Hvis du og dine unger i hverdagen bare lige kører til skole eller til bageren på cykel, lægger man måske ikke så meget mærke til, hvis du ikke sidder godt… men mange timer på cyklen på en ferie, vil afsløre det.
5. Forberedelse
- Sørg for at have nogle kilometer i benene, inden du tager afsted. Det vil give mest glæde, hvis man ikke er fuldstændig ude af form.
- Tjek din cykel. Er den indstillet rigtigt, og er den klar til en længere tur? Skift måske dæk og kæde. En god ide er et serviceeftersyn hos din forhandler. Hav på forhånd prøvet at klare en punktering: Her kan lære lidt af de professionelle og have et par løse slanger med samt nogle CO2-patroner: så skal du ikke stå og fedte med lim og lapper, hvis du punkterer, men kan eventuelt lappe en slange senere, når du sidder ved dit telt eller dit B&B-værelse.
- Find/køb/lån det udstyr, du skal have med, og lav en prøvepakning. Har du fundet ting frem i kategorien ”kunne være rare af have med,” så er de sikkert ikke nødvendige, når det kommer til stykket. Husk, at du selv skal levere energien til at få det hele transporteret
- Undersøg, om der er ting på din rute, som du gerne vil se, og læg dem ind i planlægningen. Det er dumt at komme til en spændende seværdighed 10 minutter i lukketid
- Vær ikke bange for også at indbygge lidt luksus: Måske et hotelværelse, en campinghytte eller et hyggeligt B&B-sted, kan få humøret til at stige, hvis nogle i gruppen er trætte eller regnvåde: Ikke alle nætter behøver at være på en shelter-plads, selvom de fleste ligger utroligt natursmukt.
Hvad er det allervigtigste?
At nyde turen; vejret, lyde, lugte, farver, udsigter, hinanden… glæden ved at have klaret en hård bakke og den fede tur nedad.
Foregår turen på elcykel, henviser vi til vores oversigtskort over ladestationer, hvor du kan få ladet dit batteri sikkert.
God ferie!