Sådan cykler du sikkert om vinteren

Noget af det vigtigste man skal sørge for, når man cykler om vinteren, er at klæde sig rigtig på. En god ide er at have flere tynde lag på, på den måde kan du nemt tage et lag af og på efter behov. Og med flere lag, har man også en større bevægelses frihed. Gå efter at have 3 lag på overkroppen. Det inderste lag fjerner sveden så du ikke bliver kold af sved. Derpå skal du have et isolerende lag på, dette kan for eksempel være almindeligt træningstøj. Det sidste og yderste lag skal bryde vinden og være vandafvisende. På benene må du ikke klæde dig for varmt på, da det er benene der laver alt arbejdet, så skaber de selv varme. 

Er det meget koldt kan man dog med fordel vælge at have tre lag på. Sørg dog altid for at det yderste lag er vind- og vandafvisende. En god tommelfinger regel er at det er bedre at fryse lidt de første par minutter af turen, og så have den rette temperatur på resten af turen. Det er vigtigt at stoppe dit varmetab, ved at beklæde dit hoved, hals, hænder og fødder. Man kan  med fordel vælge et materiale der både er vind- og vandafvisende. Men sørg dog for at det stadig er et åndbart materiale, så du ikke bliver gennemblødt af sved. Ønsker du ikke at købe dyre cykelsko, så kan du med fordel benytte dig af et par almindelige løbesko. For ikke at få alt for kolde fødder så er det en god ide at investere i et sæt shoe covers som er vind- og vandafvisende.

Så længe temperaturen er over frysepunktet og veje og cykelstier er vel saltede, så er vinterkørsel ikke meget anderledes end sommerkørsel. Når temperaturen nærmer sig frysepunktet og der er risiko for at veje og stier ikke er ryddede for sne eller saltede, så er det vigtigt at du justerer din køreteknik så de passer til forholdene. Og vær opmærksom på at andre trafikanter også er udfordret, så kør forsigtigt. Når du cykler og det er glat er det vigtigt at styre, bremse og træde i pedalerne hver for sig. Et godt råd er ikke at køre på de hvide striber på vejen, de giver ikke noget vejgreb og er meget glatte. Kør ikke for langsomt om vinteren, med tempo på cyklen er det nemmere at holde balancen under kørselen. Men husk på at din bremselængde bliver længere når det er vådt eller glat.

Hvis cyklen bliver livlig og danser hen over asfalten, så bør du ikke klamre dig til den, men styre dig selv forsigtigt tilbage til at have kontrol. I glat føre er let og hurtig pedaleren i et lavere gear, måden at komme frem på, da det begrænser cyklens slingren. Man kan også med fordel lukke en smule luft ud af dine dæk, så har du et bedre vejgreb. Tjek at der stadig er godt med mønster på dine dæk eller invester eventuelt i et sæt pigdæk. Vær dog opmærksom på at pigdæk opfører sig anderledes end almindelige dæk gør når du styrer og bremser.

Vær sikker på at din cykel er efterset og er i god stand inden du bevæger dig ud i vintervejret. Vær især sikker på at dine bremse- og gearkabler er frostsikret og at din kæde er godt smurt. Kontroller også at du har alle de lovpligtige reflekser på cyklen og at disse ikke er beskidte så det ikke kan ses. Og kontroller at dine lygter virker som de skal. Skal du cykle langs landeveje og på cykelstier som ikke er oplyst, kan det være en fordel at investere i en ekstra forlygte, som har et kraftigt lys, så du har god mulighed for at kunne orientere dig. Sørg også for at have reflekser på kroppen, enten i form af en refleksvest eller refleksbånd. Dette er med til at gøre dig synlig, hvis du for eksempel er nød til at stå af cyklen.

Du kan læse om hvordan du gør din cykel klar til den kolde vinter her.