Skolestart

Skoleårets første uger byder på et væld af nye indtryk, og for en del børn, betyder det også, at de nu skal klare turen til og fra skole på cykel selv. Alle undersøgelser slår fast, at motion øger indlæringen, så du gør dit barn en bjørnetjeneste ved at køre dem i skole i bil.

Hvorfor skal børn cykle?
Det er sund fornuft at lade børn cykle, for deres fysiske og psykiske udvikling hænger tæt sammen. Børn, der ikke bruger deres krop, kan miste glæden ved at bevæge sig. Cykeltræning giver masser af fysiske udfordringer, udvikler barnets grundlæggende færdigheder og forbedrer barnets koncentrations- og indlæringsevne.
Når børn cykler, bliver musklerne stærkere, bevægelserne mere fleksible og varierede. Uden at vide det, leger de fleste små børn sig til en fremragende fysisk kondition, hvis de bare får tid og rum til at udfolde sig. Det har stor betydning for sundheden, da aktive - børn som voksne - får færre livsstilssygdomme.
Desuden gavner motion og bevægelse børns evne til læring og tilegnelse af viden, da børnene bliver bedre til at koncentrere sig. Cyklen kan derfor medvirke til at indfri de politiske ønsker om, at flere unge skal gennemføre en uddannelse.
(Kilde: Cyklistforbundet)

Børn der bevæger sig…

får bedre selvværd

bliver livsglade og sunde

bliver mere selvhjulpne og sociale

får højere stresstærskel

bliver bedre til at koncentrere sig

får en højere indlæringsevne

har mindre risiko for at få livsstilssygdomme som voksne

Kilde: Sundhedsstyrelsen og undersøgelsen ’Masseeksperimentet 2012’ af professor og dr. pæd. Niels Egelund (Aarhus Universitet), Andreas Jordy (Københavns Universitet) og Bente Kiens (Københavns Universitet)

 

Her nogle tip til, hvad du skal træne og være opmærksom på, før du sender dit barn afsted:

1. Fædselsregler og skiltenes betydning er essentiel viden for dit barn, før du slipper det løs i trafikken. Sikr dig at dit barn kender ruten, gennemgå de farezoner, der måske er, f.eks vejkryds men også krydsende stier. Træn turen med dit barn og fokuser også på, at dit barn lærer at vurdere andre trafikanters hensigter og forudse farlige situationer.

2. Cykelfærdigheder som at holde balancen, bremse og svinge skal naturligvis være på plads, og så skal dit barn kunne orientere sig til siderne og kigge sig bagud over skulderen uden at miste balancen. Tag på cykleture med dit barn, øvelse er den eneste måde, de bliver sikre cyklister på. Sidegevinsten er, at det er en superhyggelig aktivitet, hvor I kan få nogle gode samtaler, og du også selv får dig rørt!

3. Cyklens størrelse er vigtig for, at barnet kan håndtere den og føler sig sikker, og det er potentielt farligt at vælge en alt for stor cykel, for at barnet kan bruge den længere. Barnet skal kunne sidde på sadlen og nå jorden med trædepuden.

4. Heldigvis er de fleste danske børn gode til at bruge hjelm, men man ser desværre ofte unger med alt for små hjelme, som sidder nærmest ovenpå hovedet, eller med en forkert placeret hjelm, der ikke dækker panden ved styrt:

 

Her nogle tips fra Cyklistforbundet om hjelme:

Det kan være svært at finde den helt rigtige hjelm - og at justere den korrekt. Men det er vigtigt, at hjelmen sidder rigtigt, hvis uheldet er ude.

 

Køb den rigtige hjelm - Det er vigtigt at vælge den rigtige hjelm - ellers kommer den ikke på.

  •  Prøv altid din hjelm før du køber den
  •  Vælg en, der sidder godt på hovedet.
  •  Vælg en, som du synes er pæn eller sej
  •  Vælg en hjelm, som er let at indstille
  •  Cykler du langt eller hurtigt, er det godt med store ventilationshuller.
  •  Kassér din hjelm, hvis den har været udsat for et hårdt stød. (Der er ingen garanti for, at de også holder anden gang, uheldet er ude)
  •  Vælg en godkendt og CE-mærket hjelm med vist godkendelsesnummer EN 1078.

 

Sidder hjelmen rigtigt? - Mange sætter cykelhjelmen forkert. Men den skal sidde rigtigt for at virke.

Man kan se dem hver dag i morgentrafikken. Trygge og glade cyklister, der frejdigt cykler hen ad gader og veje, for de har jo cykelhjelm på. Desværre sidder cykelhjelmen ofte forkert – og det skaber falsk tryghed.

To typiske fejl:
Hjelmen må ikke blotte panden
Ofte sidder hjelmen helt omme i nakken på cyklisten, så panden er blottet.

På den måde er hjelmen ikke til ret meget gavn, hvis du tager turen ud over styret. Hjelmen skal sidde, så den dækker både baghovedet, tindingerne og panden – og det gør den, når den sidder vandret set fra siden, og der kun er to-tre centimeter mellem øjenbrynene og hjelmens forkant.
Hjelmen skal sidde til

Andre gange er cykelhjelmen spændt så løst, at den risikerer at falde af under et trafikuheld. Hjelmen skal indstilles og strammes, så den ikke kan rutsje rundt på hovedet, og der kun er plads til to fingre mellem remmen og hagen. Spænderne skal også jævnligt strammes efter, så de ikke bliver for løse. Tjek desuden regelmæssigt, om børnenes hjelme stadig passer i størrelsen. Børn har det med at vokse.
 

Du kan på de to nederste billeder se hvordan hjelmen sidder forkert og rigtigt.

 

God fornøjelse med at cykle i skole! :-)