Forårs-klargøring af din cykel...

Så småt anes forårets komme, og selv om det stadig er koldt at cykle, så gør lyset nu, at man får mere lyst til at komme i sadlen igen: Det er tid til at give jernhesten en af de to årlige anbefalede overhalinger. Vil man have sin cykel til at holde i mange år, så er det vigtigt at vedligeholde den. Er din cykel begyndt at larme lidt, og kører den ikke så godt, som den har gjort, så kan du gøre en del selv, eller du kan besøge din forhandler for at tage reparationerne i opløbet, så du ikke pludselig står med en regning på mange tusinde kroner.

Så tjek din cykel mindst to gange om året, og undgå til gengæld de dyre regninger!

Hvad kan du selv: Først og fremmest: hold din cykel ren. Efter vinteren er den måske ikke super-tip-top at se på, og du kan begynde med stellet. Du kan sagtens bruge vand og sæbespåner, men det cykelrens, som du kan købe hos en cykelhandler lægger en tynd hinde på stellet, og beskytter det efterfølgende bedre end vand og sæbe gør.

»Vi ser rigtig mange, der er for hårde ved cyklerne, når de gør dem rene. Vi anbefaler altid, at man ikke bruger en højtryksrenser til at rense sin cykel. Faktisk skal man være påpasselig bare med haveslangen«, udtaler en cykelhandler. Vælger du en spray-cykelrens, sprøjt det da på stellet, lad det sidde nogle sekunder og tør efter med en blød klud. Undgå sæbe ogrensemidler omkring gear, nav og krank, idet det kan ødelægge mere end det gavner.

Bremseklodser:

Har du en cykel med bremseklodser, altså hvor to klodser bremser ind mod fælg eller skivebremse, så er sandsynligheden for at de er slidte efter vinterens grusning og saltning, temmelig stor.

Du kan skifte selv, men med din cykelhandlers hjælp kan du både få monteret rigtige klodser passende til den fælg der eksempelvis er på cyklen, du undgår de sorte fingre, og du er sikker på, at din cykel kan bremse effektivt bagefter.

Dækkene:

Hvis du ikke elsker punkteringer (og hvem gør det!?) så er dæktrykket altså vigtigt! ALT, ALT for mange kører rundt med alt for bløde dæk. Det ødelægger både noget af køreglæden, men du får altså også større risiko for punkteringer og dine dæk holder ikke så længe.På de fleste dæk står hvor hårdt et tryk, de kan pumpes med, men mange har ikke en pumpe med måler. De kan dog erhverves ret billigt, og kan altså anbefales at have! En tommelfingerregel er, at jo smallere dæk du har, jo hårdere bør du have dem pumpet. Tjek dine dæk en gang om ugen, og sørg for at holde dem hårde, så holder de i længst tid, og du har mindst mulig rullemodstand og mindst mulig risiko for punktering.

Er dine dæk slidte og krakelerede i siden, så kan de sprænge med et brag, hvis du pumper løs på dem, og så er det nok en overvejelse værd, om de ikke skal skiftes.

Cykler du ”almindeligt” dagligt, så kan et bagdæk ofte holde et års tid, og et fordæk lidt længere. Det er naturligvis afhængigt af hvor meget du cykler, om du cykler året rundt, hvor godt du holder dit dæk pumpet, hvor meget vægt der er på det og endelig dækkets kvalitet.

Kæden:

En rigtig god huskeregel: Hvis din kæde larmer er den enten tør, beskidt, for stram eller for slap. Kæden er en væsentlig faktor for hvordan din cykel kører, så det er værd at fokusere lidt på den: Du kan skrubbe din kæde med en rimeligt hård børste, og fjerne snavs og rust. Der findes også specielle kæderensemidler hos din cykelhandler, som kan hjælpe, hvis din kæde er rigtigt sat til! Er din kæde for slap eller stram bør du besøge din forhandler, med mindre du har styr på f.eks at løsne baghjul og justere. Du skal kunne ”hæve” din kæde ca. en cm, når du trykker den op mod baggaflen (ved cykler med indvendigt gear). Kan den hæves mere, eller er det tydeligt, at den hænger, er den for slap. Er din kæde til gengæld for stram slides den hurtigere, larmer og kører generelt dårligt.

Smør kæden!

Din kæde bør ALTID være fedtet af olie. Smør den en gang ugentligt om vinteren, om sommeren kan du måske nøjes med en gang om måneden, med mindre du har været ude i heftig regn. Kører du i salt og grus om vinteren, rengør den da også jævnligt, før du bare hælder ny olie på.

En optimal kædeolie er syrefri og stærk, og vi anbefaler altså ikke f.eks WD40, som andet end en nødløsning. Drypolie er stærkere og nem at styre. Kør kæden rundt, mens du smører. Du skal ikke bruge for meget: Alt for meget olie tiltrækker sand, som bliver siddende og øger slidtagen på din kæde og krans.En dråbe olie pr led et mere end rigeligt!

God fornøjelse og god cykeltur!

 

Lotte Bundgaard Sommer

Country Manager, Batavus

 

Påskeliljer, Forår, cykling Batavus
Forår, Cykling, Batavus
Balje og bike wash, Batavus, Klargøring
Cykelrens, Forårsklargøring, Batavus
Flad cykel, Forårsklargøring, Batavus
Kæderensning, Batavus, Forårs klargøring
Kædeskive, Batavus
Havn,kajen,molen, cykling, cykel, Batavus
Blomster, forår, cykling, Batavus
ChriChri Sierrra Green Batavus, Christiane Shaumburg-Müller
Forår, Batavus, To på tur