DIY - Pimp din cykelkasse

Din cykel skal passe til din personlighed. Derfor opfordrer vi til, at du vælger en cykel der passer til din stil. Men nogen gange kunne man godt bare lige bruge lidt ekstra personlighed. Og det er ikke altid, man lige kan købe det rigtige eller måske sætter du bare pris på at lave tingene selv. I det følgende gennemgår jeg, hvordan du nemt kan pimpe en kedelig og neutral cykelkasse til et lækkert og unikt resultat.

 

Her er hvad du skal bruge:

Eddike, stål uld og et konserves glas (eller andet som kan slutte tæt)

Læg stålulden ned i glasset og hæld eddike over. Skru låget godt på, og stil det væk.

Efter en uge kan du begynde at teste væsken på et stykke affaldstræ. På den måde kan du holde øje med hvilken farve væsken giver, jo længere tid den står, jo mere mørk brun farve opnår du på træet.

 

En kedelig kasse

Læderbælter, strips eller andet til at montere kassen på cyklen

Hammer, træklods og en stålbørste - eller andre ting at slå på kassen med, som kan lave mærker (fx et sykke kæde, det giver flotte mærker, når man slår med det)

Sandpapir - korn 80 eller 120

Pressening eller plastik til afdækning

En pensel

En skål med stærk sort te

Eventuelt skal du også bruge kniv eller saks, en hultang og filtdupper

 

Det første du skal gøre er at give din kasse en masse tæsk. Slå på den med træklodsen som laver bløde afrundede mærker. Brug derefter hammeren, den giver mærker med hårde kanter. Og også gerne hammerens sømudtrækker, til at lave små skarpe mærker. Sørg for at lave variation i overfladen, mange mærker samlet nogen steder og varier mærkerne i størrelse og udformning. Brug stålbørsten til at lave en ruflet overflade hvor du synes det er nødvendigt. På meget glat træ vil du kunne se at oxideringsvæsken trækker mere ind, hvor overfladen er brudt. Det er med til at give en farve variation, når kassen er tør.

Brug sandpapiret til at fjerne små træsplinter og udglatte rå kanter, splinter i fingrene eller i dit tøj er bare aldrig et hit. Men husk nu, overfladen skal ikke være helt glat. Fej kassen af med en hånd kost efter slibning, så du har en ren overflade fri for støv.

Pensel teen ind i kassen, sørg for at mætte træet godt, lad den suge det den kan. Hvis du ønsker det, kan du gøre det af to omgange. Lad kassen tøre helt inden du går videre til oxideringen.

Læg presseningen ud hvor du skal arbejde, og træk i et par engangshandsker. Væsken er ikke lige sådan til at vaske af igen, så det kan også være en god ide at tage arbejdstøj og sko på som gerne må få mærker af væsken.

Vend bunden i vejret på glasset et par gange inden du skruer låget af oxiderings væsken. Brug penslen til at påføre et tyndt lag på kassen. Vær ikke bange for løbere eller at der danner sig små pytter på træet, det er blot med til at give kassen liv. Efter ganske få minutter vil du se at farven begynder at ændre sig. Efter ca. 20 minutter vil du se den endelige farve som træet vil få. Har du fået lavet en eneklt helligdag, så kan du nemt rette op på det med penslen bagefter. Når kassen er gennemtør efter et par timer, så kan du give kassen et lag oxiderings væske mere, hvis du ønsker et mørkere og mere intenst resultat.

Inden du montere kassen er det en god ide at påføre et par filtdupper på kassen der hvor den har kontakt med dit frontlad. Friktionen mellem kassen og frontladet, vil med tiden slide på cyklens lak, så det er en god ide at bekytte cyklen med filtdupperne, så kan kassen gi´sig under kørsel uden problemer. Filtdupperne fungerer også som lyddæmpere, så klappen ikke klaprer mod cyklen.

Har din kasse ikke lameller, men derimod faste sider, så er det nædvendigt at bore huller til monteringen. Det kan også være en fordel at bore huller i bunden af kassen, så regnvand kan løbe ud af kassen. Bor et hul i hvert af de to hjørner som vender ind mod cyklens styr, da frontladets hældning vil lede vandet denne vej. Husk at lave dine huller inden du oxiderer, da træet kun tage imod farve i overfladen af træet. 

Sæt kassen på cyklen, og træk bælterne på, der hvor du gerne vil have dem til at side. Sørg for at kassen spændes fast minimum to steder, en gang på den horizontale del af frontaldert og en gang på den vertikale del. Jeg vil dog anbefale, at du enten på den lodrette eller vandrette del spænder den fast to gange. Så kan kassen ikke flytte sig så meget fra side til side. Når bælterne er trukket omkring kassen, så spænd så meget til som du kan og skub palen på bæltet ind mod bagsiden, så du kan markere med en kuglepind hvor du skal lave hullet. Benyt en hultang til at lave hullet og skær der efter bæltet af i den ønskede længde.

Bælterne kan være bredde eller tynde, og have lige den farve som du ønsker. Gå efter den stil som passer til dig.

Kassen vil efter oxideringen stå rå, og farven vil derfor ændre sig med tiden. Når du rører ved kassen, vil overfladen blive mat. Og med tiden vil vejr og vind ændre kassens udseende. Jeg synes personligt, at det giver et mere spændende udtryk, men hvis du ønsker at beholde farven, kan du vælge at lakere kassen med enten en mat eller blank lak eller at give kassen voks. 

Du kan finde min DIY video her.

Maria Skovgaard
Marketing and sales