Bagage på cyklen
Når man bruger sin cykel i hverdagen, er det ofte vigtigt at kunne have en hel del bagage med på turen. Måske pendler man et pænt antal kilometer til jobbet, og har brug for skiftetøj og skiftesko, måske skal du have bøger og PC med på studiet, eller måske er det børn og indkøb, der skal være plads til på cyklen.
Og så melder spørgsmålene sig: Hvad er mest praktisk til lige dit behov? Og måske går du også op i, hvad du synes er smukkest? Er det kurv, frontlad, cykeltasker eller smækker du en rygsæk på ryggen? Og hvad er bedst i forhold til at transportere barnet på cyklen? Barnestol, ladcykel, anhænger. Mulighederne er mange...
Tasker:
I Danmark har vi ikke så stor tradition for at bruge cykeltasker til daglig: Det er mest noget man ser ferierende tur-cyklister have på cyklen. Egentlig lidt ærgerligt, for der findes mange smarte typer, der ligner ”almindelige” tasker, men har kroge bagpå, så de kan hænge på bagagebæreren.
De meget sporty cyklister, der måske pendler på en racer uden bagagebærer, kører ofte med en rygsæk. Der findes typer lavet specielt til dette formål: De er skræddersyet til at sidde på en foroverbøjet krop, og lavet så man får mindst mulig sved på ryggen, men helt at undgå det er svært.
Frontlad:
På flere og flere cykler af den mere urbane type, ser man frontlad. På disse frontlad kan man have tasken, men mange benytter også kurve eller kasser i pileflet, træ eller plastik. Dette giver naturligvis mulighed for at kunne transportere ret store mængder, og man kan relativt let løfte kassen eller kurven af cyklen og eksempelvis tage sine indkøb direkte med ind.
Kurve:
Der findes et hav af forskellige typer kurve til at have på cyklen; både til foran og bagpå bagagebæreren. Til foran kan du både få kurve i alu, i gammeldags pileflet og i polyrattan. Dem i polyrattan og i aluminium er de mest vejr-bestandige, og nogle kan fås i forskellige farver. Den gammeldags pilefletskurv, som man hænger på styret kan være meget smuk til en klassisk bedstemor-cykel, men kan også være en sikkerhedsmæssig udfordring at køre med, når der kommer vægt på styret. De fastmonterede har et lavere tyngdepunkt, og på f.eks mange Batavus cykler er der ofte monteret en styrlås på cyklerne, sådan at forhjulet ikke svinger rundt , når cyklen parkeres, og man samtidig har 5 kg indkøb i kurven!
Børn på cyklen
Børn er kun sjældent i trafikulykker, når de bliver transporteret på et cykelsæde, i en anhænger eller på en ladcykel. Det fortæller Rådet for Sikker Trafik. Cykelhjelm er dog altid en god ide til dit barn, hvis du skal have barnet med på cyklen. Det gælder uanset hvor barnet sidder. Børnene skal være spændt forsvarligt fast – også på en ladcykel, så de ikke kan rejse sig op under kørslen og falde ud eller pille ved hjulene.
Hjulene både på din cykel og på en anhænger kan være farlige for børnene, hvis de kan få fingrene eller fødderne klemme i dem. Derfor skal hjulene være tilstrækkeligt skærmet af, spørg eventuelt din forhandler til råds, og i cykelstolen skal børnenes fødder være spændt fast.
Når du skal have børn med på cyklen, så er der flere faktorer, som du skal være opmærksom på, i de følgende afsnit kan du finde fordele og ulemper ved de forskellige muligheder.
Barnestole:
Når barnet sidder i barnestolen bør du aldrig gå fra barnet. Cyklen kan blive ustabil og kan vælte af den ekstra vægt. Med et barn i cykelsædet, kan den ekstra vægt betyde at cyklen kan blive tungere, end cyklen og dens støttefod kan holde til, eller det kan gå ud over balancen. Så tjek cyklens og bagagebærerens vægtgrænse, få eventuelt cykelsmeden til at hjælpe og sørg for at der er monteret en stabil støttefod på din cykel.
Cykelstolens fordele: Billig og giver nærhed:
- Billig - en cykelstol koster mellem 100-1.000 kr. (de helt billige er blot et traktorsæde på herrecyklens tværstang)
- Nem måde at få barnet med, når det kan sidde selv fra cirka 9 måneder
- Mindst tunge løsning at køre med, og den fylder ikke så meget - hverken på cykelstien og i garage/cykelkælder
- Barnet sidder tæt på dig
-
Stolen kan flyttes til andre cykler med beslag
Cykelstolens ulemper: Kun til korte ture og med lidt baggage:
- Barnet er udsat for vind og vejr
- Stolene egner sig for nogle modellers vedkommende ergonomisk kun til korte ture
- Cyklen bliver mere ustabil med barnet i stolen
- Baggage er svær at have på cyklen ud over i en cykelkurv. En rygsæk duer heller ikke, for den får barnet let i hovedet, hvis stolen er monteret bagpå, som er det mest almindelige
-
Du kan typisk kun have 1 barn med ad gangen
Cykelanhænger:
Cykelanhængerens fordele: Fleksibel og giver ly mod regnen
- Fleksibel – det er nemt at skifte mellem flere cykler, der har beslag og du kan benytte cyklen uden hængeren
- Anhængere af visse typer kan også bruges til klapvogn/gåvogn og løbevogn, hvor børnene kan få en lur
- Stabil
- Let konstruktion op til 15 kg.
- Ly mod sol og dårligt vejr
- Plads til bagage
- Pris 1.000-5.000 kr.
-
Modeller til 1 eller 2 børn
Cykelanhængerens ulemper: Fylder og dårlig kontakt med barnet
- Børnene sidder lidt langt væk og kan være svære at snakke med på turen
- Anhængeren fylder meget på cykelstien og i garagen/cykelkælderen
- Anhængerens konstruktion og størrelse gør at det er svært at dreje om hjørner. Og den kræver at man kan foretage større bløde sving
- Størrelsen kan også give udfordringer på stier, hvor der er opsat chikaner, der kan være steder hvor det ikke er muligt at komme igennem
Ladcykel:
Med en ladcykel vil du opleve mange af de samme fordele og ulemper som med en cykelanhænger. Dog kan det nævnes at cyklens samlede vægt til sammenligning, ofte vil være højere. Men kontruktionen gør at nogle manøvre vil være nemmere med en ladcykel. Dog vil du ikke kunne benytte cyklen uden ladet, som når man tager cykelhængeren af din almindelige cykel. Og en ladcykel er oftere en dyrere løsning.
Når du har børnene med på en ladcykel, så kan du med fordel vælge at benytte en autostol til de mindre børn, så de sidder sikkert. Større børn bør benytte de seler som er på ladet og selvfølgelig også have hjelm på.