Efterårs- og vinter klargøring

Det er vigtigt for din cykels levetid, at du rengører og vedligeholder din cykel jævnligt. Minimum 2 gange om året, bør du give din cykel den helt store tur. En gang som klargøring til foråret og sommeren og en gang som klargøring til efteråret og vinteren.

Mellem de to store ture, bør du ofte holde øje med at din cykel altid har luft nok i dækkene og kontrollere at dine bremser virker som de skal, de skal bremse effektivt og hurtigt.

I løbet af vinteren vil det være en rigtig god ide at sørge for at, vaske og smøre din cykel ofte. Det våde vejr og den vejsalt som benyttes er hård ved din cykel. 

Det våde vejr og den vejsalt som benyttes er hård ved din cykel.
Din cykel behøver ikke varmt tøj om vinteren, til gengæld så vil den gerne have et ekstra bad.
BATAVUS DENMARK

Vask af din cykel

Når du skal vaske din cykel, så benyt aldrig en højtryksrenser eller anden vand-spreder med tryk. Skyl i stedet cyklen over med en haveslange eller vandekande. Herefter kan du spraye med en rensevæske som er beregnet til cykler, på områder som er ekstra beskidte, for eksempel på stellet omkring kæden.  Benyt en blød børste eller klud for at fjerne det sidste snavs. På resten af cyklen kan en mild flydende sæbe benyttes. Sørg altid for at skylle cyklen grundigt, efter brug af sæbe og andre rengøringsmidler.

Er din kæde meget beskidt, så benyt en kæderens for at fjerne gammelt olie og savs. Sørg for at skylle kæden grundigt efter brug af kæderens.

Efter vask kan du lade cyklen stå og tørre eller benytte en bomuldsklud til at tørre cyklen efter. Vil du gøre rengøringen nem næste gang, så findes der forskellige sprays, som kan benyttes efter du har vasket cyklen. Sprayen lægger en hinde på cyklens stel, som gør det nemmere at fjerne skidt og snavs næste gang cyklen skal vaskes.

Gennem vinteren kan det være en fordel at man ofte skyller cyklen over med lunken vand. På den måde får man skyllet vejsaltet af cyklen, så denne ikke tærer på stel og sliddele. Vær dog opmærksom på at stille cyklen et frostsikkert sted, som for eksempel i en garage. Så er du sikker på at delene på cyklen, ikke fryser efter kontakten med vandet. 

Er din kæde meget beskidt, så benyt en kæderens for at fjerne gammelt olie og savs.

Smøring af cykel

Efter du har vasket din cykel bør du altid sørge for at smøre din cykel. Kæden er det vigtigste element der skal smøres. Benyt altid en olie som er beregnet til cykelkæder. Vær ekstra grundig når du har benyttet kæderens, her er kæden blevet renset for det beskyttende lag olie der sad på og det er derfor vigtigt at denne bliver grundigt smurt igen. Vær også opmærksom på at vælge en kædeolie som er passer til den sæson som cyklen skal køre i. I løbet af vinteren er det en god ide at smøre kæden lidt oftere.

Sjap og salt er generelt hård ved cyklens bevægelige dele. Det er derfor vigtigt at du også husker at smøre dine gear og tandhjul. Hvis du vil være sikker på at din cykel er klar til brug hele vinteren, så er bør du minimum en gang om ugen smøre alle de bevægelige dele; kæde, tandhjul og gear.

Ønsker du at være ekstra god ved din cykel, så kan du smøre alle aluminiums-, krom- og ståldele med en syrefri vaseline. Derved kan du undgå en eventuel oxidering af metallerne.

Sjap og salt er generelt hård ved cyklens bevægelige dele.

Vedligeholdelse

Når du har vasket og smurt din cykel, så er det vigtigt at du foretager et par tjek af din cykel.

Kontroller at dæktrykket på din cykel er som det skal være. Du kan finde din cykels korrekte  dæktryk i din brugervejledning. (LINK) Når cyklen er pumpet korrekt, så kan dette være med til at du undgår punkteringer og på en elcykel er et korrekt dæktryk med til at forlænge rækkevidden på elcyklen. Har dækket revner eller er mønsteret slidt, bør du udskifte dækket.

Det er også vigtigt at du kontrollerer om dine bremser er effektive og at de bremser hurtigt. Har din cykel fodbremse, så skal baghjulet kortvarigt blokeres, når du laver en hård opbremsning. Din cykels håndbremse/rullebremse, skal tage godt fat når du bremser, uden at bremsegrebet bliver trykket helt i bund. Hvis dette ikke er tilfældet er det vigtigt at du får justeret dem, således at du sikkert kan lave en nødopbremsning. I de fleste tilfælde er det bedst at lade din forhandler justere dine bremser.

Cyklens kæde må heller ikke være for løs, hvis den hænger for meget bør man få kæden strammet op. En for slap kæde, kan resultere i at kæden hopper af, også vil en eventuel fodbremse ikke længere virke.

Det er også en god ide at tjekke at lygterne virker og at alle de lovpligtige reflekser (LINK) sidder på cyklen. Vinterhalvåret har mange mørke timer, og selv midt på dagen kan det være gråt og tåget. Det er vigtigt for både din egen og andre trafikanters sikkerhed at du er synlig i trafikken.

I vinterhalvåret er det en god ide at få frostsikret gearene og bremsekablerne på din cykel. Her er det en fordel at få din forhandler til at hjælpe, da kablerne skal skilles ad og smørres, således at der ikke kommer is propper ind i kablerne og blokerer disse.

Men en ting du selv kan ordre, er at smøre din cykellås med en låseolie, som er beregnet til vinterbrug. Hvis ikke låsen bliver smurt, kan du risikere at nøglen ikke kan dreje rundt og i værste tilfælde at nøglen derved knækker i låsen.

Har dækket revner eller er mønsteret slidt, bør du udskifte dækket.

Vinter klargøring af din elcykel

På en elcykel er der nogle få ekstra ting der er gode at gøre, efter at cyklen er blevet vasket og smurt.

Benyt gerne kontaktspray på batteriets poler, samt på controllerens poler. Det er med til at hindre at vand og snavs trænger ind.

For at vedligeholde plastikken på batteriet og på kontrolleren, så kan du behandle dette med en silikone spray. Benyt en bomuldsklud og spray lidt silikone på kluden, og gnub plastikken på batteriet og kontrolleren. Tør dog ikke hen over polerne med kluden. 

Husk at alle elektriske komponenter ikke bryder sig om vand, fugt og salt, så det er virkeligt vigtigt at holde din el-cykel ren efter brug om vinteren. På den måde sikrer du, at din el-cykel kommer bedst muligt gennem en kold og fugtig vinter, med salt spredt på veje og cykelstier.

Batteriernes kapacitet falder, når det er koldt, og du vil opleve mindre rækkevidde. Rækkevidden øges dog igen, når temperaturen udenfor stiger.

Husk at batterier skal oplades i stuetemperatur, og at du ikke bør lade nogle batterier op uden opsyn.

Du kan finde vores tips her til sikker omgang med batterier:

https://batavus.dk/elcykler/vedligeholdelse-af-dit-batteri

For at vedligeholde plastikken på batteriet og på kontrolleren, så kan du behandle dette med en silikone spray.